No Shampoo haarverzorging met Baking Soda!

Shampoo vrij is het voor mij! Ook iets voor jou?

Sinds ruim twee jaar verzorg ik mijn haren met de “No poo” methode te proberen. Dit is een manier van haarverzorging zonder shampoos, conditioners, styling produkten, anti-frizzers e.d. Deze produkten worden in de ‘No Poo’ methode vervangen door Baking Soda, azijn en eventueel natuurlijke olie. De naam No Poo klinkt niet zo fijn, maar is de gebruikelijke term in Amerika voor deze haarwasmethode.

De Baking Soda verwijderd resten van verzorgingsprodukten en verzacht en reinigt het haar op een natuurlijk wijze. De appelazijn maakt het haar mooi zacht en glanzend en voegt nutriënten toe aan haar en hoofdhuid. De olie voegt vitaminen, glans, krul en stevigheid toe aan het haar.

Ik heb alleen maar plezier gehad, van de omschakeling naar de no-poo methode. Mijn haar is dikker, glanzender en blijft lang schoon. Ook vallen mijn haren minder uit. Ook een voordeel is de besparing op shampoo, conditioners, gels, anti-frizz spullen en dat is zeker de de moeite waard.

Het is makkelijk en goedkoper om Baking Soda en appelazijn in bulk te kopen dan in de gaten te houden wanneer de volgende aktie op haarverzorgingsprodukten weer verschijnt. Het is tevens  fijn om een natuurlijke wijze van haarverzorging toe te passen en het verschil in de kosten is echt aanzienlijk.

Het is het beste om zacht water te gebruiken voor de reiniging van je haar. Dan wordt je haar gladder en zachter dan met hard water. Dit is een belangrijke stap. Heb je hard water in de leidingen, zorg dat je een waterontharder gebruikt, gedestilleerd water gebruikt of gefilterd regenwater.

Er zijn er velen die enkel Baking Soda en appelazijn gebruiken. Maar ik maak ook nog gebruik van olie als het haar toch nog wat droog is (wellicht door ons wat te harde leidingwater…).
Je kunt bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie, avocado-olie, druivenpitolie, amandelolie gebruiken.
Als je juist zeer vet haar hebt, kan je ook een paar druppels castillezeep gebruiken bij het zuiveringszout. Maar veelal zal dit niet nodig zijn.

Er is een ‘detox’ periode bij het overstappen van shampoo naar no-shampoo methode. Deze duurt 2,5 tot 3 weken. In deze overgangsperiode kan je haar reageren door juist meer vet te worden. Dit is meestal slechts een paar dagen en wellicht een aantal keren. Maar daarna zal het overgaan en is je huid en haar gewend aan de nieuwe methode.

De methode werkt geweldig op krullend haar. Het ammonium in shampoos kunnen een ravage veroorzaken in krullend haar en dan heb je weer anti-frizzers nodig om je haar weer zacht te krijgen. De shampoo-vrije methode elimineert de noodzaak voor al deze producten. Je kunt eventueel wel wat olie nog in de haarpunten gebruiken als je van strakke krullen houdt.
Baking Soda en azijn halen al het vuil uit je haar, maar laat het niet klitten, waardoor het vermogen van je haar om zichzelf te ontwarren niet wordt geremd, je hebt dus geen conditioners nodig. Het azijn zorgt ervoor dat ook geverfd haar wordt bescherm en niet verkleurd.

Sinds ik mijn haren verzorg met zuiveringszout, appelazijn en natuurlijke en essentiële olien, ziet zij er beter uit dan ooit tevoren met in de winkel gekochte shampoos en conditioners.

HOW-TO
Het goed uitspoelen van de Baking Soda met water is een must. Laat je het er in zitten, dan wordt je haar er droog van. Spoelen dus!

Daarnaast is het cruciaal!!!! om de wassing met Baking Soda als shampoo maar eens in de twee weken toe te passen. Je haar zal moeten wennen aan het minder vaak wassen met een shampoo. Eerst zal het vetter worden. Dit is een periode van afbouwen. De andere dagen kun je je haar spoelen met de appelazijn/water mix (in een verhouding van 50/50) of met alleen water.

De meest gebruikelijke en ook makkelijke manier om je haar te wassen met Baking Soda is om een ​​oplossing te maken met een eetlepel Baking Soda op 1 kopje water. Je kunt ook een eetlepel Baking Soda gebruiken en daarbij druppelsgewijs het water toevoegen tot het een goede dikte heeft en smeerbaar blijft.
Verdeel dit over je hoofd en masseer het dan goed in. Sommige mensen gebruiken minder Baking Soda.
Dunner haar en korter haar vragen minder Baking Soda dan dikker haar en langer haar.  Probeer uit wat de beste hoeveelheid voor je is. Je kunt zoveel van deze oplossing maken als je wilt en bewaar het in een fles in de douche (een lege shampoo fles werkt prima).
Zelf maak ik iedere keer een nieuwe oplossing. Daarvoor heb ik een goed afsluitbaar bakje met Baking Soda en een leeg potje. Het potje vul ik met Baking Soda en daar doe ik dan wat water bij. Even mixen en voila 😉 Het toevoegen van een klein beetje vloeibare castillezeep  aan de oplossing is een optie als je erg vet haar hebt. En als je hard water hebt, gebruik gedestilleerd water of regenwater in deze oplossing. Goed masseren, ook de hoofdhuid, net als dat je shampoo gebruikt. Daarna grondig uitspoelen met water. De Baking Soda moet echt volledig uit je haar worden gespoeld, dit is erg belangrijk.

Maak vervolgens een oplossing van 50% appelazijn en 50% water en giet dit over je haar. Laat het even kort inwerken.
Bij lang haar heb je wat meer nodig dan bij kort haar. Ook hier moet je de eerste keren even bekijken wat de beste hoeveelheid voor je is. Zorg ervoor dat je geen appelazijn in je ogen krijgt.

Je kunt de appelazijn uitspoelen of in je haar laten. Vaak wordt het er in gelaten, maar maakt het je haar te zwaar dan kan je het beter uitspoelen met water. Voor krullend haar is het prachtig de azijn niet uit te spoelen, maar gewoon te laten opdrogen. Als je haar droogt, verdwijnt de azijn lucht. Appelazijn ruikt wel wat sterker dan witte azijn.

Als je haar te droog is, dan kun je het  wassen met azijn en afzien van de Baking Soda.
Het is het beste om je haar maar eens in de twee weken met Baking Soda te wassen en de andere dagen van de week met appelazijn/water.
Een hele goede conditioning van je haar is natuurlijk olie.
Je kunt een paar druppels in je haarpunten masseren na het wassen, maar je kunt ook een kuurtje doen eens in de twee weken, een uur voordat je toch je haar gaat wassen met Baking Soda.
Voeg een paar druppels natuurlijke olie zoals olijfolie, abrikozen olie, jojoba-olie toe aan ongeveer een dessertlepel kokosolie, laat het smelten, en werk het in je haar. Laat het dan ongeveer een uur in je haar. Daarna wassen zoals gewoonlijk met Baking Soda (en water). Je haar zal zingen van vreugde!

Het is met deze methode goed mogelijk om essentiële oliën toe te voegen aan het azijn.
Je kunt de keuze aan olie aanpassen aan hoe je je op het moment voelt. Lavendel en rozemarijn zijn persoonlijke favorieten. Ik heb nog nooit een probleem met de geur van azijn op mijn haar gehad, maar dit is een leuke manier om je haar heerlijk te laten ruiken zonder kunstmatige ingrediënten. De azijngeur is zowiezo nagenoeg verdwenen als je haar is opgedroogd.
Je kunt kruiden toevoegen als extra’s bij haar en hoofdhuidproblemen. Soms is gewoon afstappen van shampoo gebruik al voldoende om van deze problemen af te raken, maar als de verhuizing naar Baking Soda en azijn alleen het probleem niet oplost, kun je kruiden toevoegen aan Baking Soda of azijn.
Als je roos hebt, kun je bijvoorbeeld wat tea tree olie toevoegen aan de Baking Soda of azijn.

Voor nu zou ik willen zeggen: ga het eens doen en probeer het minimaal 6 weken uit. Het is de moeite zeker waard!

Groetjes Ida Verstraten
Baking Soda NL
www.baking-soda.nl

Translate »